Автор |
Съобщение |
mazzini
|
Заглавие: Re: ЧЕТЕТЕ ЛИ КНИГИ :) Публикувано на: Чет Яну 07, 2016 16:24 |
|
|
Чел съм една книга от поредицата 'Богат татко, беден татко'- за инвестиции в недвижимо имущество беше, не й помня името, но доста простичко беше обяснено всичко в нея. Текстът е сбит и лесен за смилане, за разлика от трудовете на професори, доценти, и пр., и пр. светила в икономиката и финансите. Иначе от доста време съм захванал и 'Богатството на народите', но чета от нея само, когато ми дойде музата. Преди няколко месеца прочетох 'Фауст', и не знам какво се случи, но известно време след това пишех в стихотворна форма. Велика, грандиозна, фамозна, не зная как да я опиша просто. 
_________________ Борбата е живот, както животът е борба; в борбата сме родени, в борбата сме закърмени, в борбата е нашето призвание
|
|
 |
|
 |
bobbby
|
Заглавие: Re: ЧЕТЕТЕ ЛИ КНИГИ :) Публикувано на: Съб Яну 09, 2016 03:00 |
|
Регистриран на: Нед Юни 23, 2013 13:10 Мнения: 7358 Местоположение: София
|
По принцип има 2 баш-Книги - "Библията" - демек "Швейк"... и "Библията 2-ра част" - демек "12-те стола / Златния Телец"... После идват още 4-500 "евангелия" - всякакви... 
_________________ Je suis Моторола... F.A.V.R.
|
|
 |
|
 |
redmaniac
|
Заглавие: Re: ЧЕТЕТЕ ЛИ КНИГИ :) Публикувано на: Нед Яну 10, 2016 19:22 |
|
 |
легенда |
 |
|
Регистриран на: Сря Мар 01, 2006 16:55 Мнения: 13938 Местоположение: The Spion Kop
|
Мдааа,Швейк,12те стола,Златният телец,и да не забравяме-Майстора и Маргарита на Булгаков.
_________________ Walk on, walk on with hope in your heart, And you'll never walk alone, You'll never walk alone
|
|
 |
|
 |
Spike
|
Заглавие: Re: ЧЕТЕТЕ ЛИ КНИГИ :) Публикувано на: Нед Яну 10, 2016 20:02 |
|
Регистриран на: Сря Авг 11, 2004 20:22 Мнения: 19859 Местоположение: СОФИЯ
|
bobbby написа: По принцип има 2 баш-Книги - "Библията" - демек "Швейк"... и "Библията 2-ра част" - демек "12-те стола / Златния Телец"... После идват още 4-500 "евангелия" - всякакви...  На Швейк съм се смял със сълзи, просто Хашек е несравним или ако мога да го сравнявам с някой от нашите писатели, може би Алеко напомня на стила му.
_________________ "17 мига от пролетта" - ТАЗИ ПРОЛЕТ
|
|
 |
|
 |
Spike
|
Заглавие: Re: ЧЕТЕТЕ ЛИ КНИГИ :) Публикувано на: Нед Яну 10, 2016 20:05 |
|
|
redmaniac написа: Мдааа,Швейк,12те стола,Златният телец,и да не забравяме-Майстора и Маргарита на Булгаков. Точно това чета в момента. Хахаха, Маниака ми напомня на Воланд, който напука канчетата на Берлиоз и Иван Николаевич при Патриаршите езера. Сега свършвам първа част и съм доста заинтригуван от романа. Препоръчвам го на по-младите от чворума, другите сигурно са го чели.
|
|
 |
|
 |
KRASICSKA
|
Заглавие: Re: ЧЕТЕТЕ ЛИ КНИГИ :) Публикувано на: Нед Яну 10, 2016 20:25 |
|
 |
Образцов съфорумец |
 |
|
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 22:30 Мнения: 8018 Местоположение: Червения североизток
|
Велики произведения,което ми напомня да си препрочета пак 12те стола и Телеца!В този смисъл да споделя,че като чета Каравелов -Хаджи Генчо и дедо Либен и техните спорове за вина,ракии и мезета,адски все ми се допива...така картинно и сладкодумно ги е описал! 
_________________ Докато дишам,надявам се!!!
Когато мракът настъпи...времето ражда герои!
Когато падаме,ни остава единствено да се изправиме отново!!
|
|
 |
|
 |
Армеец_87
|
Заглавие: Re: ЧЕТЕТЕ ЛИ КНИГИ :) Публикувано на: Нед Яну 10, 2016 21:01 |
|
|
Частта с Воланд и свитата му в Майстора и Маргарита не е лоша, добра сатира за съветското общество и режим, но линиите на самите Майстор и Маргарита и на Пилат Понтийски са зверска скука. Като цяло, надценявана книга за мен, дано следващите ми опити с руската класика са по-успешни. Швейк вече е друга работа, отговаря си на славата. Някой чел ли е продължението на Карел Ванек, доближава ли се поне малко до оригинала или не си заслужава да си губи човек времето?
|
|
 |
|
 |
bobbby
|
Заглавие: Re: ЧЕТЕТЕ ЛИ КНИГИ :) Публикувано на: Вто Яну 12, 2016 01:31 |
|
Регистриран на: Нед Юни 23, 2013 13:10 Мнения: 7358 Местоположение: София
|
Армеец_87 написа: ... Майстора и Маргарита ... Като цяло, надценявана книга за мен, дано следващите ми опити с руската класика са по-успешни...
С риск да ядосам Маниака на рождения му ден... - но съм 100% съгласен... Скучна и "интелектуално-претенциозна" ми е... И на 22 ... и на 42 ми беше "същата"... "На вкус и цвет - таваришчи нет" , де ... Обаче ташака е, че един от Най-Прокламираните като "тежки" писатели - Достоевски... -на 20-22 ми беше супертегав... и го зае.бах... но на 40-41 го изчетох /10 тома/ - от кора до кора и то с огромен кеф ... Все едно се пренесох в един друг по-спокоен свят... / понякога и НеСъвсемСпокоен де /... но друго "темпо" ... а и всяко изречение си е на мястото... и след всяка "глава" си мислиш дълго вечер преди да заспиш... и с месеци - все едно не чувах и не виждах кво става наоколо в реалния свят... при "простосмъртните"... Просто - Гений... п.с. А понеже минавам за "русофил" тука - та да ви препоръчам Джоузеф Хелър...  Всичко му е "Великанско" за мене... / само без едно - но то и не е популярно толкова /... А и даже мисля, че "Параграф 22" не е "Най-Гениалното"... Има 1-2 може би даже по-добри... 
_________________ Je suis Моторола... F.A.V.R.
|
|
 |
|
 |
le_createur
|
Заглавие: Re: ЧЕТЕТЕ ЛИ КНИГИ :) Публикувано на: Вто Яну 12, 2016 22:05 |
|
 |
просто минава |
 |
|
|
Иво Иванов - Кривата на щастието. За спорта, Вселената и всичко останало...
Историите са трогателни, но много вдъхновяващи...
_________________ Visibilia ex Invisibilibus
|
|
 |
|
 |
CSKA_a7x
|
Заглавие: Re: ЧЕТЕТЕ ЛИ КНИГИ :) Публикувано на: Чет Юни 30, 2016 15:01 |
|
|
_________________ Тази безгранична лудост, никога не ще умре!
Bill Shankly: "If you can't support us when we lose or draw, don't support us when we win!"
|
|
 |
|
 |
Spike
|
Заглавие: Re: ЧЕТЕТЕ ЛИ КНИГИ :) Публикувано на: Пет Юли 01, 2016 10:09 |
|
|
Точно тази книга мислих да си купувам? Ти прочете ли я?
И като сме на вълна книги имам няколко въпроса.
1. Краси, сега чета "Сблъсък на крале" от поредицата "Песен за огън и лед", искам да ми кажеш до кой сезон сериала следва книгите на Мартин?
2. Знам, че доста хора харесват Хашек. Произведението "Алкохолна идилия" в същия саркастичен и сатиричен стил ли е написано, както ШЕДЬОВЪРА "Приключенията на добрия войник Швейк".
|
|
 |
|
 |
CSKA_a7x
|
Заглавие: Re: ЧЕТЕТЕ ЛИ КНИГИ :) Публикувано на: Пет Юли 01, 2016 10:13 |
|
|
Спайк, сега съм на втората книга, силно пропоръчвам! Относно сериала Игра на Тронове, всички сезони освен този, който току-що свърши, са по книгите. Мисля, че в последните сезони почва да има малко разминавания (гледал съм само до началото на трети, защото предпочитам книгата), защото се е знаело, че Мартин няма да успее да допише книгите навреме и затова сериалът е тръгнал по свой път. По думите на Мартин, това, което ще се случи в последните 2 книги ще е различно от това в сериала. Най-вероятно ще убие повече герои 
Bill Shankly: "If you can't support us when we lose or draw, don't support us when we win!"
|
|
 |
|
 |
Mephistofel
|
Заглавие: Re: ЧЕТЕТЕ ЛИ КНИГИ :) Публикувано на: Пет Юли 01, 2016 10:18 |
|
Регистриран на: Пон Авг 26, 2013 08:11 Мнения: 874 Местоположение: Мелмак
|
^ Няма рязко разграничение, до 5-ти вкл. като цяло. Обаче и в 6-ти има някои сюжетни линии, които ги има в книгите.
|
|
 |
|
 |
Spike
|
Заглавие: Re: ЧЕТЕТЕ ЛИ КНИГИ :) Публикувано на: Пет Юли 01, 2016 10:22 |
|
|
Аз си мислех да ги чета до 3-4 до "Пир на Врани" и след това да заложа на серила, защото съм гледал само първи сезон и определено, освен Тирион, Церсей, Нед Старк/ ма той умрял, ма/ и Джон Сняг, другите герои не си ги направих така както са избрани тези от каста.
|
|
 |
|
 |
Italiano
|
Заглавие: Re: ЧЕТЕТЕ ЛИ КНИГИ :) Публикувано на: Пет Юли 01, 2016 10:25 |
|
Регистриран на: Сря Мар 01, 2006 21:43 Мнения: 12112 Местоположение: Благоевград
|
Спайк, на какъв носител четеш? Ако е електронен, мога да ти пратя всички части на Фондацията.
_________________ The real wolf never attacks from behind. Be a wolf!
|
|
 |
|
 |
Spike
|
Заглавие: Re: ЧЕТЕТЕ ЛИ КНИГИ :) Публикувано на: Пет Юли 01, 2016 10:34 |
|
|
Разбирам, че сме във века на дигиталните технологии, но на мен не ми ли замирише на "книга", все едно не съм чел.
Благодаря много за желанието, но си купувам изданията на "БАРД".
|
|
 |
|
 |
CSKA_a7x
|
Заглавие: Re: ЧЕТЕТЕ ЛИ КНИГИ :) Публикувано на: Пет Юли 01, 2016 10:35 |
|
|
За мен най-интересна беше разликата в Даенерис. В книгата нейните глави ми бяха най-скучните (заедно с Бран), а феновете на сериала са я издигнали почти в култ...  за избора на хартиен формат
|
|
 |
|
 |
Spike
|
Заглавие: Re: ЧЕТЕТЕ ЛИ КНИГИ :) Публикувано на: Пет Юли 01, 2016 10:40 |
|
|
Оооо, аз ги "скимвам" главите на Денерис и Бран. Тирион е голЕм пич, няма ли шанс да мине от Старките? 
|
|
 |
|
 |
Mephistofel
|
Заглавие: Re: ЧЕТЕТЕ ЛИ КНИГИ :) Публикувано на: Пет Юли 01, 2016 11:05 |
|
|
Още един глас за старите технологии, а и все пак няма как да си избършеш задника с екрана на четеца/монитора... 
|
|
 |
|
 |
Армеец_87
|
Заглавие: Re: ЧЕТЕТЕ ЛИ КНИГИ :) Публикувано на: Пет Юли 01, 2016 11:06 |
|
|
Spike написа: Аз си мислех да ги чета до 3-4 до "Пир на Врани" и след това да заложа на серила Е, то точно след трета книга почват драстичните разминавания със сериала и си заслужава да се чете. Иначе, първи и втори сезон екранизират съответно първа и втора книга доста точно (особено първа книга-първи сезон). Трети и четвърти сезон са по трета книга, която е най-обемна, наситена със събития и според повечето фенове - най-добрата. Четвърта и пета книга реално се развиват паралелно, но са разделени героите и сюжетните линии. Екранизирани са наедно в пети сезон и донякъде в последния шести, но разликите вече са толкова големи, че е трудно да се правят каквито и да е паралели. Дайте шанс на електронния четец, не бъдете дръпнати. Няма такава благинка.
|
|
 |
|
 |
Spike
|
Заглавие: Re: ЧЕТЕТЕ ЛИ КНИГИ :) Публикувано на: Пет Юли 01, 2016 11:09 |
|
|
Идеята е да гледам сериала, защото много от "случването" в 1 и 2-ра част на "Песен за огън и лед" е написано еднотипно и не се търси нещо ново в наратива. Сравни го с "Властелина".
|
|
 |
|
 |
CSKA_a7x
|
Заглавие: Re: ЧЕТЕТЕ ЛИ КНИГИ :) Публикувано на: Пет Юли 01, 2016 11:15 |
|
|
Mephistofel написа: Още един глас за старите технологии, а и все пак няма как да си избършеш задника с екрана на четеца/монитора...  Аз имам четец и той ми свърши голяма работа точно с Песен за Огън и Лед, защото книгите са доста дебели и неудобни за четене в транспорт. Въпреки това, в последно време се завърнах към книжния вариант и за мен има голяма разлика. Не знам дали някой друг е имал същото усещене, но с електронен четец усетих, че не успявам да се съсредоточа и вникна в книгата като хората.
|
|
 |
|
 |
Армеец_87
|
Заглавие: Re: ЧЕТЕТЕ ЛИ КНИГИ :) Публикувано на: Пет Юли 01, 2016 11:27 |
|
|
Напротив, случва се нещо много ново. Фентъзито, от приказка за добри и лоши герои (като първите винаги побеждават вторите), елфи, джуджета и прочие, се превръща в брутална реалистична история със сиви герои и непредвидим сюжет. И Толкин и Мартин са първопроходници, раждащи много подражатели. Сега, първият е по-голям чисто писателски, като стил и език, но и Мартин е достатъчно кадърен, човекът е име във фантастиката много преди Песента. Като история и герои, Песента е много по мой тип, нЕкак си предпочитам джуджета тип Тирион пред разни хобити с хомо наклонности.
|
|
 |
|
 |
Mephistofel
|
Заглавие: Re: ЧЕТЕТЕ ЛИ КНИГИ :) Публикувано на: Пет Юли 01, 2016 11:32 |
|
|
Аз ги харесвам много и 2-те поредици, всяка по свой си начин. Едно фъни колажче, сливащо 2 други вселени, хехе: 
|
|
 |
|
 |
CSKA_a7x
|
Заглавие: Re: ЧЕТЕТЕ ЛИ КНИГИ :) Публикувано на: Пет Юли 01, 2016 11:35 |
|
|
Мисля, че преди да почне поредицата, Мартин е работил като сценарист за филми и сериали. Това определено се е отразило (положително) в начина, по който развива сюжета в поредицата.
|
|
 |
|
 |
Spike
|
Заглавие: Re: ЧЕТЕТЕ ЛИ КНИГИ :) Публикувано на: Пет Юли 01, 2016 12:15 |
|
|
Армеец_87 написа: :arrow_u: Напротив, случва се нещо много ново. Фентъзито, от приказка за добри и лоши герои (като първите винаги побеждават вторите), елфи, джуджета и прочие, се превръща в брутална реалистична история със сиви герои и непредвидим сюжет. И Толкин и Мартин са първопроходници, раждащи много подражатели. Сега, първият е по-голям чисто писателски, като стил и език, но и Мартин е достатъчно кадърен, човекът е име във фантастиката много преди Песента. Като история и герои, Песента е много по мой тип, нЕкак си предпочитам джуджета тип Тирион пред разни хобити с хомо наклонности. Нямаш право да сравняваш въображението на Толкин с това на Мартин. Единият се опитва да представи един голям, пъстър свят с много различни светове и герои, докато при Мартин всичко е по-сбито. Толкоз.
|
|
 |
|
 |
Italiano
|
Заглавие: Re: ЧЕТЕТЕ ЛИ КНИГИ :) Публикувано на: Пет Юли 01, 2016 12:35 |
|
Регистриран на: Сря Мар 01, 2006 21:43 Мнения: 12112 Местоположение: Благоевград
|
CSKA_a7x написа: Въпреки това, в последно време се завърнах към книжния вариант и за мен има голяма разлика. Не знам дали някой друг е имал същото усещене, но с електронен четец усетих, че не успявам да се съсредоточа и вникна в книгата като хората. И за мен има разлика, но в полза на електронния четец. Много по-удобно, много по-компактно, много по-чисто. Отделно че ти дава възможност да си маркираш текстове, което е много яко, щото все едно си имаш едни извадени записки. При нужда си ги преглеждаш. Не си мислете, че искам да ви убеждавам в нещо - всеки да си чете, както си му е кеф.
_________________ The real wolf never attacks from behind. Be a wolf!
|
|
 |
|
 |
Армеец_87
|
Заглавие: Re: ЧЕТЕТЕ ЛИ КНИГИ :) Публикувано на: Пет Юли 01, 2016 12:36 |
|
|
Самият свят не е силата на Песента, това е факт. Аз като я чета, все едно чета исторически роман, а не фентъзи и това не е непременно недостатък. Затова и много хора, които по принцип не харесват фентъзи, си падат по Мартин. Силата му е в сюжета и героите. Ако някой го влекат силно въображаеми мащабни светове, да се насочи към Малазанската поредица. По този параграф и Толкин бледнее пред нея. Но пък тя си има други недостатъци.
|
|
 |
|
 |
CSKA_a7x
|
Заглавие: Re: ЧЕТЕТЕ ЛИ КНИГИ :) Публикувано на: Пет Юли 01, 2016 13:20 |
|
|
Армеец_87 написа: :arrow_u: Самият свят не е силата на Песента, това е факт. Аз като я чета, все едно чета исторически роман, а не фентъзи и това не е непременно недостатък. Затова и много хора, които по принцип не харесват фентъзи, си падат по Мартин. Силата му е в сюжета и героите. Ако някой го влекат силно въображаеми мащабни светове, да се насочи към Малазанската поредица. По този параграф и Толкин бледнее пред нея. Но пък тя си има други недостатъци. Малазанската я почнах, но не можах да издържа да довърша първата книга. Не знам защо, но не ме грабна. Относно Мартин и "историческия роман", той самия казва, че се е вдъхновявал от историята. Ако не се лъжа една известна сцена (опитвам да не "спойлвам"), свързана със сватба, е истински случай от шотландската история (тук може и да бъркам).
|
|
 |
|
 |
Mephistofel
|
Заглавие: Re: ЧЕТЕТЕ ЛИ КНИГИ :) Публикувано на: Пет Юли 01, 2016 13:31 |
|
|
Малазанската е със своите особености, освен това е супер дълга и с много персонажи, направо се бият с "Колелото на времето". Препоръчвам поредицата "Вещерът" на всеки, зарибен от фентъзито.
|
|
 |
|
 |
|